Szigetelő parafák

Padlóburkoló vagy falburkoló anyagok alá rugalmas hő- és hangszigetelő rétegként, falburkolatként natúr vagy lakkozott kivitelben.

Parafa hengerek:

Apróbb szemcsés, keményre préselt hengerek.
Méret: 25m*1m* 2mm, 3mm, 4mm, 5mm

Parafa ipari lapok:

Minősége megegyezik az ipari hengerével.
Méret: 900mm*600mm*1mm, 2mm, 3mm, 4mm, 5mm, 7mm, 10mm.

Parafa szigetelő hengerek

Durvábbra őrölt, lazább szerkezetű hengerek
Méret: 25m*1m*4mm, 30m*1m*3mm, 30m*1m*2mm, 10m*1m*2mm, 8m*0,5m*4mm, 8m*0,5m*2mm

Építési parafa

Ha ázik a lakás, menthetetlenül tönkremennek a szerkezetek, a berendezés és a lakók egészsége. A nem elégséges és nem megfelelő hőszigetelés rossz energiagazdálkodást, jelentős pénzkidobást jelent. Egy rosszul megtervezett, rosszul megválasztott anyag, rossz beépítés nagy károkat tud okozni. Ha nem jó a hangszigetelés, zajártalomhoz vezet, az ember nem piheni ki magát, ez pedig szintén egészségkárosodáshoz vezet.

Épületek külső szigeteléséhez

Természetes préselt parafa lapok hő és hangszigeteléshez. Energiatakarékosság és hőviszzatartás a jellemzője.

Technikai adatok:

  • Sűrűség: 160/180kg/m³
  • Hővezető képesség: Átlaghőmérséklet 20°, 00,045Kcal.m/m².°C.hr
  • Viselkedés forró vízben: nem deformálódik
  • Vízmegkötőképesség: kevesebb mint 3%
  • Viselkedése tűz esetén: nehezen ég, nem bocsát ki mérgező gázokat, veszélytelen
  • Nyomási ellenállás (vastagság 40mms): 21,3137N/cm² (2,2kg/cm²)
  • Vízáteresztő képesség: d 2.62.1010kg/m.s.Pa
  • Megjelenési forma: 1000mm x 500mm x 20mm, 25mm, 30mm, 40mm, 50mm, 60mm

Parafa ipari lapokA parafa szigetelő lemezeket agglomerált és expandált formában állítják elő. Az expandált parafa fekete színű, magas hőmérsékleten tömbösítik, ezáltal szenesedik, és a szemcsék felpuffadnak. Az agglomerált (azaz építési parafa) táblákat nagyobb, 1-2 cm-es szemcsékből tömbösítik, majd szeletelik. A fajsúlya jóval nagyobb, mint az expandált tábláké (kb. 200 kg/m³). Nem tartalmaz semmiféle kötőanyagot, adalékanyagot. A parafa a különleges sejtszerkezetének köszönhetően kiváló szigetelőanyag. A parafakéreg eredeti funkciója, hogy megvédje a fát a sós tengeri levegőtől, az erős napsugárzástól, a hőmérséklet-ingadozástól. A parafa termékek ugyanezt teszik a házunkkal, lakásunkkal. Az építési parafát kiválóan lehet alkalmazni hőszigetelő anyagként. A hőátadási tényezője (azaz lambda értéke) a legjobb hőszigetelő anyagokéval azonos. A lemezeket egyszerű beszabni, a felületre flexibilis csemperagasztóval, pontszerűen kell felragasztani. Mivel viszonylag nagyobb súlya van, ezért alkalmazzunk dübeleket is. Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy semmiképpen ne a teljes felületre kenjék a ragasztót, nehogy elveszítse a termék a páraáteresztő képességét. A beépített felületre ezután kívánság szerint kerülhet vakolat, perlites vakolat, vagy akár parafa vakolat is. Ez utóbbi flexibilis, könnyen felhordható, és javítja a homlokzat hőreflektáló tulajdonságát. (A hőreflektáló hatás elsősorban a gyors hőmérséklet-ingadozásoknál tapasztalható, illetve itt érezhető a leginkább a hatása. A hosszan tartó meleg levegő, illetve hideg levegő áramlásához megfelelően méretezett vastagságú hőszigetelő termékre van szükség.)

Parafa ipari lapokA szigetelő anyagoknál nemcsak a hőszigetelő képességet, hanem a páratechnikai, hangszigetelési tulajdonságokat is figyelembe kell venni. Igaz, hogy a parafa ára az olcsóbb hőszigetelő anyagok áránál magasabb, azonban érdemes rendszerben gondolkodni. Aki utána számol, hamar belátja, a kivitelezéssel együtt meghatározott fajlagos négyzetméter ár nem sokkal – átlagosan kb. 30%-kal – magasabb, mint amikor polisztirol vagy szálas szigetelő anyagokkal dolgoznak. Ugyanakkor ez a termék örökéletű, természetes és lélegző, azaz együtt létezik velünk. Egy nagyon fontos tulajdonságra is felhívnám a figyelmet: ez a hővezetési ellenállás. Mindenki megtapasztalhatja, ha megérint egy tárgyat. A fémet hidegnek érezzük, mert a fémek hővezetési ellenállása csekély. A parafa érintése meleg és selymes, mert tapintáskor nem vezeti el a test hőjét. Érdemes figyelembe venni a páratechnikai, páratárolási képességet. Nyilvánvaló, hogy amennyiben a szigetelőanyagban víz halmozódik fel, csökken a szigetelő képesség. Amennyiben párazáró, akkor a falazatot is lezárja.

Parafa ipari lapokEgy EPS-sel szigetelt, műanyag nyílászárókkal épített építményeknél nagyon gondosan kell tervezni az építésznek, épületgépésznek, hogy ne következzen be a gombásodás. A hangszigetelő képesség általában fordított arányban áll a hőszigetelő képességgel. Azaz sokszor a jó hőszigetelő anyagok nem valók hangszigetelésre. A hangszigetelő anyag legyen rugalmas, ugyanakkor minél sűrűbb, tömítettebb. A parafa egy olyan különleges anyag (a természet terméke), ami kiváló hangszigetelő is. Elsősorban a sűrűbb szemcsézettségű felületek. Ezek részben elnyelik, részben visszaverik a hanghullámokat. (Számításkor, tervezéskor, beépítéskor érdemes tudni, hogy a hangszigetelő hatás nem egyenes, hanem logaritmikus arányban áll a termékvastagsággal. Tehát pl. egy dupla vastagság csak 3 dB-s hanggátlást eredményez.) Sok egyéb tulajdonság mellett ki kell hangsúlyoznom egy meglehetősen fontos fogalmat, ez pedig a fenntarthatóság. A parafa egy megújuló, természet adta anyag. Az ember jobban érzi magát testileg és lelkileg is a maga természetes közegében.

„Egy faodúban minden élőlénynek jobb a közérzete, mint egy nylonzacskóban.”

(Vajda Blandina)